Manje kredita stanovništvu, više poduzećima

Bez autora
Dec 01 2011

Ukupni krediti potkraj listopada iznosili su 278,5 milijardi kuna i manji su za oko 2,3 milijarde kuna nego potkraj rujna. Građanima je do kraja listopada u odnosu na rujan plasirano manje stambenih i kredita za kupnju vozila, ali više hipotekarnih, kredita po kreditnim karticama i takozvanih ostalih kredita u koje se ubrajaju oni nenamjenski, potrošački i okvirni (dopušteni minusi na tekućim računima). Ukupni krediti stanovništvu potkraj listopada iznosili su 121,72 milijardi kuna i manji su za oko 140 milijuna nego krajem rujna, a na godišnjoj razini na kraju listopada ove godine bilježi se gotovo tri milijardi kuna više kredita nego lani. Tako je potkraj listopada zabilježeno 58,3 milijarde kuna stambenih kredita, 3,05 milijardi hipotekarnih, 4,7 milijardi kuna autokredita, nešto više od četiri milijarde kuna kredita po kreditnim karticama i 51,5 milijardi kuna takozvanih ostalih kredita. Ako se podaci usporede na godišnjoj razini, potkraj ovogodišnjeg listopada u odnosu na isti lanjski mjesec povećani su plasmani stambenih kredita za oko 3,5 milijardi, hipotekarnih za oko 29 milijuna te ostalih kredita za oko 1,17 milijardi kuna.

Manje kredita stanovništvu, više poduzećimaUkupni krediti potkraj listopada iznosili su 278,5 milijardi kuna i manji su za oko 2,3 milijarde kuna nego potkraj rujna, pokazuju najnoviji podaci iz agregiranog statističkog izvješća koje objavljuje Hrvatska narodna banka (HNB).

Građanima je do kraja listopada u odnosu na rujan plasirano manje stambenih i kredita za kupnju vozila, ali više hipotekarnih, kredita po kreditnim karticama i takozvanih ostalih kredita u koje se ubrajaju oni nenamjenski, potrošački i okvirni (dopušteni minusi na tekućim računima). Ukupni krediti stanovništvu potkraj listopada iznosili su 121,72 milijardi kuna i manji su za oko 140 milijuna nego krajem rujna, a na godišnjoj razini na kraju listopada ove godine bilježi se gotovo tri milijardi kuna više kredita nego lani. Tako je potkraj listopada zabilježeno 58,3 milijarde kuna stambenih kredita, 3,05 milijardi hipotekarnih, 4,7 milijardi kuna autokredita, nešto više od četiri milijarde kuna kredita po kreditnim karticama i 51,5 milijardi kuna takozvanih ostalih kredita.

Ako se podaci usporede na godišnjoj razini, potkraj ovogodišnjeg listopada u odnosu na isti lanjski mjesec povećani su plasmani stambenih kredita za oko 3,5 milijardi, hipotekarnih za oko 29 milijuna te ostalih kredita za oko 1,17 milijardi kuna. U istom razdoblju smanjeni su autokrediti za oko 1,5 milijardi, te krediti po kreditnim karticama za oko 350 milijuna kuna.

Krediti poduzećima dosegnuli su razinu od 107,17 milijardi kuna, od toga na državna poduzeća otpada 9,09 milijardi, a na ostala 98,08 milijardi kuna. Krediti svim poduzećima tako su krajem listopada bili za oko 480 milijuna kuna viši nego u rujnu.

Tijekom ove i prošle godine rast kredita poduzećima ostaje značajan. Analitičari očekuju nastavak takvog trenda do kraja ove godine kao i u 2012. Razloge za to vide prvenstveno u daljnjem otežanom pristupu alternativnim izvorima financiranja (primjerice, izravno zaduženje u inozemstvu i zaduživanje na domaćem tržištu kapitala).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik